Kövess...

A fuvarozó szektor mellett a legnagyobb számban a mezőgazdasági szektorban fordulnak elő az üzemanyagokat és a kenőanyagokat érintő visszaélések.

Ennek egyik fő oka, hogy a legtöbb esetben a jármű, vagy gép a telephelytől távol végez munkát, olyan területen, ahol kamera rendszer, vagy biztonsági szolgálat nem, vagy nehezen tud ellenőrzést végezni.

A másik fő ok a mezőgazdasági munkákra jellemző fogyasztási ingadozások, eltérések. Az időjárás, az elvégzett munka típusa, a használt eszköz, a sofőr mind mind komoly befolyásoló tényezők ami miatt sok esetben csak hozzávetőleges fogyasztási norma határozható meg. Azonban a norma és a valós fogyasztás között lehet számottevő különbség, amit egy adott munkanap végén nem minden esetben hagynak a gép üzemanyag tankjában.

Tapasztalataink szerint egy jól kalibrált tank szonda, vagy átfolyásmérővel kiegészített GPS rendszer csökkentheti a visszaélések mértékét, de pontosan a leírt széles normák miatt könnyen kijátszható a rendszer.

Ezért lehet kiegészítő megoldás az üzemanyagfesték használata, mert a pszichikai visszatartó erőn kívül a bizonyító erő és az elértéktelenedési hatás is további nyomást gyakorol a potenciális elkövetőre. Így még ha ki is játszaná a GPS rendszerben rejtőző gyenge pontokat az eltulajdonított üzemanyag piaci értéke és a lebukás veszélye már nem éri meg a kockázatot.

Emellett védelmet nyújt a sok esetben külső helyszínen hagyott, például egy nagyobb betakarítási munka alkalmával “pihentetett” üzemanyagkészletek számára is, amennyiben a tartályon, gép, vagy jármű tankján feltüntetésre kerül, hogy színezett üzemanyagot tartalmaz.