Kövess...
14máj, 20 május 14, 2020Hírek

Üzemanyaglopások ágazatoktól függetlenül szinte bármelyik vállalatnál előfordulhatnak, a tetemes veszteség minden cég számára komoly problémát jelenthet. A kockázatok és veszteségek csökkentésének egyik praktikus módja a drága anyagok „megjelölése” üzemanyag- festékkel.

Minden vállalkozás számára kiemelten fontos az eszköz- és gépparkja, amelynek karbantartására, szervizelésére óriási összegeket költenek. Emellett az üzemanyag egy másik jelentős költségtényező, amelynek bekerülési árára, felhasznált mennyiségére és annak minőségére valamennyi vállalkozás igen érzékeny. Az eszközpark megóvása, az üzemanyagköltségek és a minőség optimalizálása naponta feladatok elé állítja a szakembereket valamennyi gazdasági ágazatban a mezőgazdaságtól az építőiparon vagy szállítmányozáson át a személyszállításig.

Egyes felmérések szerint a mezőgazdasági szektorban az üzemanyagok átlagosan 10 százaléka kerül illetéktelenek kezébe. A szállítmányozási szektorban ez az arány még magasabb: itt az üzemanyagkészlet 12 százalékát tulajdonítják  el.  Ez már egy kisebb-közepes szállítmányozási cégnél is akár többmilliós  tételt  jelenthet. E szerint például ha egy közepes méretű vállalkozás éves üzemanyag-felhasználása nagyjából egymillió liter, a kár elérheti a csaknem 30 millió forintot. A már régóta fennálló  probléma kezelésére, a lopások visszaszorítására hatékony megoldást jelent a Defender üzemanyagfesték használata – mondta Minkó István, a cég ügyvezető igazgatója.

A gépjármű-kenőanyagok és üzemanyag-adalékok piacán évek óta aktív társaság speciális szolgáltatása, az üzemanyagfestés ötlete ugyan egyedi, de nem új keletű. Mint arra Minkó István emlékeztetett, az olajkályhák idején a háztartási tüzelőolajat pirosra festették, hogy megkülönböztessék a gépjárművekben használt olajoktól. Az alkalmazott technológia és a piros színezőanyag hasonló volt, mint amit a cégnél jelenleg is használnak, azonban az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően az üzemanyag színezéshez használt technológia manapság megbízhatóbb és biztonságosabb a korábbinál. Arról nem is beszélve, hogy az üzemanyagból a színező festéket már szinte lehetetlen eltüntetni.

Technikailag a festés folyamata egyszerű, a különböző színekben elérhető festék pedig bármilyen típusú üzemanyagban felhasználható a benzintől a gázolajon vagy a kerozinon át a különböző fűtőolajokig. A telephelyen található kútban vagy közvetlenül a járműben, gépben lévő üzemanyagot speciálisan, külön erre a célra kifejlesztett festékkel megszínezik. A már színezett üzemanyag egyrészt pszichés szempontból jelent visszatartó erőt, másrészt tettenéréskor egyértelműen azonosítható és bizonyítható a lopás. Mindemellett az egyedi, markáns szín miatt a feketepiacon elértéktelenedik az esetlegesen eltulajdonított üzemanyag. Különösen igaz ez a Defender Black fekete üzemanyagfesték használatakor, amelyet a felhasználó cégek vezetői „fekete aranynak”, alkalmazottjaik „mosléknak” neveznek. Az elnevezések különbségeiből már jól sejthetők az ellenkező  érdekek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal  állásfoglalása  szerint nincs  akadálya  az  üzemanyagfestő termék használatának, és esetleges közúti ellenőrzés  vagy  mintavétel során sem jelenthet problémát a színezett üzemanyag. A cég    emellett folyamatosan egyeztet az illetékes hatóságokkal a jogszabályi megfelelőség miatt. Az akkreditált laboratóriumi vizsgálatok alapján a festék nem teszi szabványon kívülivé a gázolajat, nem befolyásolja annak minőségi paramétereit (például kenőképesség) sem, vagyis a festett üzemanyag nincs káros hatással sem a motorra, sem a jármű egyéb részeire.

Festett üzemanyagot számos ágazatban használnak: a társaság ügyfelei között építőipari cégek és szállítmányozók éppúgy megtalálhatók, mint mezőgazdasági vállalkozások. Potenciális partnerként minden olyan vállalkozás megemlíthető, amely dízel-, illetve benzinüzemű motort használ, de legfőképp azoknak van rá szükségük, amelyek nem tudják szoros kontroll alatt tartani az üzemanyagfogyást, illetve fogyasztást, legyen szó mezőgazdaságról,  fuvarozásról, vasúti szállításról és a hajózási szektorról.

Emellett az üzemanyagfestés jó eszköz lehet például a telephelyek őrzésével foglalkozó cégek számára is, ahol az üzemanyagkészletek biztonsága, megóvása is a feladatok közé tartozik. Ugyancsak biztonsági szempontok miatt a cég minden esetben kizárólag csak közvetlenül cégekkel, cégvezetőkkel vagy az általuk kijelölt referensekkel tárgyal, attól pedig határozottan elzárkózik, illetve lehetőséget sem biztosít arra, hogy magánszemélyek vásároljanak festéket tőlük – szögezte le Minkó István. A Defender üzemanyagfesték így nem kerül illetéktelenek kezébe, és egyben kizárja, hogy az egyértelmű bizonyítékra esetleges tettenéréskor úgy hivatkozzanak:

„a sarkon vásárolták a színezőanyagot”. Az ügyvezető szerint partnereik jellemzően félévente, évente változtatnak színt, amivel még jobban megnehezítik az illetéktelen felhasználók dolgát.

Az üzemanyagfestésre specializált cég igyekszik a tolvajok előtt járni, hiszen az egyes vállalatok tapasztalatait ötvözve átfogó, komplex képet alkothatnak az üzemanyag-felhasználás gyenge pontjairól és lehetséges megoldásairól, amit többi partnerükkel is szívesen megosztanak.

Az üzemanyagfestés mindazonáltal a nemzetközi piacokon is komoly érdeklődésre tarthat számot: a társaság a közeljövőben a lengyelországi és a horvát piacra is belép a szolgáltatással, amely iránt már Kínából is érkezett érdeklődés.